Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 465 g |
wartość odżywcza | 546.3 kcal/2287.3 kJ |
normalna porcja / waga: | 618.4 g |
wartość odżywcza | 726.6 kcal/3042 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 93.6 kcal/391.9 kJ |
tłuszcze: | 5.3 g |
węglowodany: | 8.7 g |
błonnik: | 2.0 g |
białko: | 7.2 g |
sól: | 0.03 g |
kotlet a’la schabowy – składniki:
buritto fasolowe (woda, cukinia, cebula, papryka, marchew, pomidory, biała fasola, czerwona fasola, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
brokuł- składniki:
brokuł
ryż naturalny – składniki:
ryż naturalny, woda
surówka z kiszonej kapusty – składniki:
kiszona kapusta, marchew, papryka, cebula, koperek, olej, sól
Opis:
Buritto fasolowe to dobre danie jeśli potrzebujemy więcej białka. W kuchni roślinnej zastępuje mięso. Ale strączki to też sporo węglowodanów jako główne źródło energii, błonnika rozpuszczlnego w wodzie, korzystnego dla mikrobioty jelitowej. To też bogactwo witamin z grupy B, która ma bardzo dobry wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego (zapobiega depresji, zmniejsza stres i zapobiega stanom lękowym). Unikamy strączkowych a niepotrzebnie. Podane z ryżem, oczywiście naturalnym lub kaszą wraz z surówką to przepyszne i pożywne danie.