Curry z ciecierzycy

Curry z cieciorki z kluseczkami ziemniaczanymi, brukselka z płatkami migdałowymi + surówka z marchewki

Tabela wartości odżywczych:

mniejsza porcja  / waga:310 g
wartość odżywcza201.3 kcal/842.8 kJ
normalna porcja / waga:412 g
wartość odżywcza267.7 kcal1120.9 kJ
Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:64.9 kcal/271.8 kJ
tłuszcze:1.3 g
węglowodany: 8.8 g
błonnik:1.9 g
białko:1.8 g
sól:0.1 g

Curry – składniki:

przecier pomidorowy, cukinia, cieciorka, cebula, marchew, papryka, kukurydza, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, mąka pszenna

Kopytka – składniki:

ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól

Brukselka – składniki:

brukselka, mąka ziemniaczana, sos sojowy, płatki migdałowe, olej

Marchewka (surówka) – składniki:

marchew, sos z cytryny, miód, olej

Opis:

Curry z cieciorki to potrawa bogata w białko roślinne oczywiście z dużą ilością różnych warzyw. Podana z ryżem naturalnym lub kaszą doskonale uzupełniają danie odżywczo i smakowo. Ale można też podać z małymi kluseczkami „kopytka”. Przyprawione czosnkiem, kolendrą, imbirem, kuminem nadają potrawie przyjemnego, orientalnego smaku. Jeśli nie lubisz brukselki to zachęcam do spróbowania tej wersji z płatkami migdałowymi i słodko kwaśnym dressingiem na bazie sosu sojowego. I oczywiście surówka np. z marchewki.

Campbell Icon