Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 310 g |
wartość odżywcza | 201.3 kcal/842.8 kJ |
normalna porcja / waga: | 412 g |
wartość odżywcza | 267.7 kcal1120.9 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 64.9 kcal/271.8 kJ |
tłuszcze: | 1.3 g |
węglowodany: | 8.8 g |
błonnik: | 1.9 g |
białko: | 1.8 g |
sól: | 0.1 g |
Curry – składniki:
przecier pomidorowy, cukinia, cieciorka, cebula, marchew, papryka, kukurydza, koncentrat pomidorowy, olej rzepakowy, mąka pszenna
Kopytka – składniki:
ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól
Brukselka – składniki:
brukselka, mąka ziemniaczana, sos sojowy, płatki migdałowe, olej
Marchewka (surówka) – składniki:
marchew, sos z cytryny, miód, olej
Opis:
Curry z cieciorki to potrawa bogata w białko roślinne oczywiście z dużą ilością różnych warzyw. Podana z ryżem naturalnym lub kaszą doskonale uzupełniają danie odżywczo i smakowo. Ale można też podać z małymi kluseczkami „kopytka”. Przyprawione czosnkiem, kolendrą, imbirem, kuminem nadają potrawie przyjemnego, orientalnego smaku. Jeśli nie lubisz brukselki to zachęcam do spróbowania tej wersji z płatkami migdałowymi i słodko kwaśnym dressingiem na bazie sosu sojowego. I oczywiście surówka np. z marchewki.