

Tabela wartości odżywczych:
| mniejsza porcja / waga: | mała 399.9 g/ |
| wartość odżywcza | 343.6 kcal/1438.6 kJ |
| normalna porcja / waga: | 531.9 g |
| wartość odżywcza | 457 kcal/1913.4 kJ |
| wartość odżywcza w 100 g | |
| energia: | 85.9 kcal/359.08 kJ |
| tłuszcze: | 2.1 g |
| węglowodany: | 9.4 g |
| błonnik: | 1.8 g |
| białko: | 3.0 g |
| sól: | 0.4 g |
fasola z porami – składniki:
por, fasola, olej rzepakowy, mąka pszenna, sok z cytryny, mięta, przyprawy
boczniak- składniki:
boczniak, woda, mąka pszenna, jajka lub aquafaba, przyprawy
kasza gryczana (nie palona) – składniki:
kasza gryczana
surówka z buraka – składniki:
burak, kiszony ogórek, cebula, olej, sól, pieprz
Opis:
Mało jadamy roślin strączkowych bojąc się, że powodują wzdęcia. I to jedyna ich wada, choć można tego uniknąć. Rośliny strączkowe to najlepsza, najważniejsza roślina, zarówno dla nas do jedzenia jak i dla innych roślin i zwierząt. To najcenniejsze źródło białka. Gdy rośnie w ziemi absorbuje z powietrza azot i wprowadza go do gleby poprzez swoje delikatne korzenie. Tak radzi sobie natura a gleba woli taki azot niż z nawozów sztucznych. Fasola to nie tylko białko, ale błonnik, niezbędne kwasy tłuszczowe i całe bogactwo minerałów i ważna dla kobiecej urody wit. E. I jak tu nie lubić fasoli 🙂


