Fasola z porami

Fasola z porami, kasza gryczana (nie palona), boczniak opiekany, surówka z buraka z ogórkiem kiszonym, brokuł

Tabela wartości odżywczych:

mniejsza porcja  / waga:mała 399.9 g/
wartość odżywcza343.6 kcal/1438.6 kJ
normalna porcja / waga:531.9 g
wartość odżywcza457 kcal/1913.4 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:85.9 kcal/359.08 kJ
tłuszcze:2.1 g
węglowodany: 9.4 g
błonnik:1.8 g
białko:3.0 g
sól:0.4 g

fasola z porami – składniki:

por, fasola, olej rzepakowy, mąka pszenna, sok z cytryny, mięta, przyprawy

boczniak- składniki:

boczniak, woda, mąka pszenna, jajka lub aquafaba, przyprawy

kasza gryczana (nie palona) – składniki:

kasza gryczana

surówka z buraka – składniki:

burak, kiszony ogórek, cebula, olej, sól, pieprz

Opis:

Mało jadamy roślin strączkowych bojąc się, że powodują wzdęcia. I to jedyna ich wada, choć można tego uniknąć. Rośliny strączkowe to najlepsza, najważniejsza roślina, zarówno dla nas do jedzenia jak i dla innych roślin i zwierząt. To najcenniejsze źródło białka. Gdy rośnie w ziemi absorbuje z powietrza azot i wprowadza go do gleby poprzez swoje delikatne korzenie. Tak radzi sobie natura a gleba woli taki azot niż z nawozów sztucznych. Fasola to nie tylko białko, ale błonnik, niezbędne kwasy tłuszczowe i całe bogactwo minerałów i ważna dla kobiecej urody wit. E. I jak tu nie lubić fasoli 🙂

Campbell Icon