Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 410.5 g |
wartość odżywcza | 385.5 kcal/1613.9 kJ |
normalna porcja / waga: | 546 g |
wartość odżywcza | 512.7kcal/2146.6 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 93.9 kcal/393.1 kJ |
tłuszcze: | 4.0 g |
węglowodany: | 10.1 g |
błonnik: | 2.5 g |
białko: | 5.0 g |
sól: | 0.02 g |
kotlet z ryżu i warzyw – składniki:
ryż naturalny, marchew, papryka, olej rzepakowy, przyprawy
ziemniaki – składniki:
ziemniaki
sos koperkowy – składniki:
woda, koperek, mąka pszenna, sól, przyprawy
brokuł – składniki:
brokuł
surówka z kapusty – składniki:
kapusta, ogórek, marchew, cebula, cytryna, sól, pieprz czarny mielony, oliwa z oliwek
Opis:
W mojej kuchni zawsze używamy ryżu brązowego, potocznie zwanego ryżem naturalnym. To ryż, który nie jest oszlifowany, powstaje w wyniku usunięcia tylko najbardziej zewnętrznej łuski ziarna ryżu. Otrzymane ziarno jest pełnoziarniste, często zwane także naturalnym. Ryż pełnoziarnisty w porównaniu z białym zawiera więcej białka (7,1 – 8,3 g w 100 g produktu) i tłuszczów (1,6 – 2,8 g) oraz błonnika. To również sprzyja odchudzaniu, ponieważ błonnik jest substancją skutecznie wspierającą prawidłową pracę układu pokarmowego oraz przyspieszającą metabolizm, m.in. reguluje rytm wypróżnień. Podobnie ze składnikami mineralnymi i witaminami. W ryżu brązowym jest o 80% więcej składników mineralnych i witamin niż w białym jak: fosfor, potas, magnez, wapń, mangan, cynk i żelazo, witaminy z grupy B, a także witaminę E. Na szczególną uwagę zasługuje wit.B. Kazimier Funk w 1912 r., badając przyczyny choroby beri beri (choroba układu nerwowego, a przyczyną jest niedobór wit. B1 (tiamina), która odgrywa istotną rolę w przemianie węglowodanów – umożliwia prawidłowe spalanie glukozy co sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała), odkrył znaczenie i rolę wit. B1 co zapoczątkowało dalsze jego badania nad odkryciem witamin i ich roli w organizmie. Uzupełnienie braku wit. B1 cofa skutki choroby beri beri. Pamiętaj o tym robiąc zakupy 🙂