Kotlet z cieciorki (falafel)

kotlet z cieciorki (falafel), gnocchi szpinakowe i dyniowe, prażone pestki słonecznika i dyni, marchewka z groszkiem, surówka z kapusty

Tabela wartości odżywczych:

mniejsza porcja  / waga: 382.8 g
wartość odżywcza391.1 kcal/1637.5 kJ
normalna porcja / waga:509.2 g
wartość odżywcza520.2 kcal/2177.9 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:102.2 kcal/427.7 kJ
tłuszcze:4.3 g
węglowodany: 13.7 g
błonnik:2.9 g
białko:4.4 g
sól:0.02 g

kotlet z cieciorki (falafel) – składniki:

cieciorka, cebula, mielone siemię lniane, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), sezam, olej, przyprawy

gnocchi szpinakowe i dyniowe – składniki:

gnocchi szpinakowe i dyniowe (ziemniaki, mąka ziemniaczana, szpinak, dynia, sól), prażone pestki dyni i słonecznika, kalafior

marchewka z groszkiem – składniki:

marchew, groszek, mąka pszenna, sól

surówka z kapusty- składniki:

kapusta, ogórek zielony, szczypiorek, koperek, kiełki rzodkiewki, sól, oliwa z oliwek, cytryna, pieprz czarny mielony

Opis:

Gnocchi szpinakowe i dyniowe w naszej wersji to małe, drobne kluseczki jak kopytka. Szpinak i dynia zmieniają zwykłe kluseczki w kolorowe, atrakcyjne danie. Kotlet z cieciorki, która jak reszta roślin strączkowych jest bogata w białko, oraz w sporych ilościach inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu. Danie dopełniają nasiona słonecznika i dyni, marchewka z groszkiem i surówka.

Campbell Icon