Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 382.8 g |
wartość odżywcza | 391.1 kcal/1637.5 kJ |
normalna porcja / waga: | 509.2 g |
wartość odżywcza | 520.2 kcal/2177.9 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 102.2 kcal/427.7 kJ |
tłuszcze: | 4.3 g |
węglowodany: | 13.7 g |
błonnik: | 2.9 g |
białko: | 4.4 g |
sól: | 0.02 g |
kotlet z cieciorki (falafel) – składniki:
cieciorka, cebula, mielone siemię lniane, bułka tarta (mąka pszenna (78%), woda, drożdże, sól), sezam, olej, przyprawy
gnocchi szpinakowe i dyniowe – składniki:
gnocchi szpinakowe i dyniowe (ziemniaki, mąka ziemniaczana, szpinak, dynia, sól), prażone pestki dyni i słonecznika, kalafior
marchewka z groszkiem – składniki:
marchew, groszek, mąka pszenna, sól
surówka z kapusty- składniki:
kapusta, ogórek zielony, szczypiorek, koperek, kiełki rzodkiewki, sól, oliwa z oliwek, cytryna, pieprz czarny mielony
Opis:
Gnocchi szpinakowe i dyniowe w naszej wersji to małe, drobne kluseczki jak kopytka. Szpinak i dynia zmieniają zwykłe kluseczki w kolorowe, atrakcyjne danie. Kotlet z cieciorki, która jak reszta roślin strączkowych jest bogata w białko, oraz w sporych ilościach inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu. Danie dopełniają nasiona słonecznika i dyni, marchewka z groszkiem i surówka.