Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 417 g |
wartość odżywcza | 397.8 kcal/1665.5 kJ |
normalna porcja / waga: | 555 g |
wartość odżywcza | 529.1 kcal2215.2 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 102.2 kcal/427.7 kJ |
tłuszcze: | 4.3 g |
węglowodany: | 13.7 g |
błonnik: | 2.9 g |
białko: | 4.4 g |
sól: | 0.06 g |
kotlet z płatków owsianych – składniki:
płatki owsiane, cebula, pestki słonecznika, olej rzepakowy, woda, woda, drożdże Tebi, sól)
marchewka, brokuł, ziemniaki– składniki:
paluszki marchewkowe, brokuł, ziemniaki
sos koperkowy – składniki:
woda, koperek, mąka pszenna
surówka – składniki:
kapusta, marchewka, pietruszka natka, sok z cytryny, olej, miód
Opis:
Kotlety jarskie można zrobić na wiele sposobów. W tym daniu wykorzystałam płatki owsiane i nasiona słonecznika. Lekko przyprażony słonecznik nadaje kotletom przyjemny smak, ale tez wzbogaca je w zawarte tylko w roślinach oleistych a niezbędne dla naszego życia NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Należy o nich pamiętać bo są niezbędne dla naszego zdrowia ogólnie a w szczególności potrzebuje ich nasz mózg. Całe danie dopełniają ziemniaki z lekkim koperkowym sosem, brokuł, paluszki marchewkowe i surówka.