Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 467 g |
wartość odżywcza | 2616.5 kJ/624.9 kcal |
normalna porcja / waga: | 621.2 g |
wartość odżywcza | 3480 kJ/831.2 kcal |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 560.2 kJ/133.8 kcal |
tłuszcze: | 2.9 g |
węglowodany: | 18.2 g |
błonnik: | 2.1 g |
białko: | 6.0 g |
sól: | 0.1 g |
Kotlet z płatków owsianych – składniki:
płatki owsiane, cebula, pestki słonecznika, tofu (soja), olej rzepakowy, woda
Kopytka – składniki:
ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól
Sos pieczarkowy – składniki:
pieczarki, woda, mąka pszenna, sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony
Buraczki z papryką – składniki:
buraki, papryka, sól, kminek mielony
Opis:
Dobrze znana, kluska śląska, sos pieczarkowy i zamiast kotleta mięsnego, kotlet z płatków owsianych, słonecznika i tofu. Gdy rozpoczynamy naszą przygodę z kuchnią roślinną, w zestawie drugiego dania będziemy poszukiwać zamiennika mięsa. Czy taki kotlet z płatków owsianych pod względem odżywczym, rzeczywiście zastępuje porcję mięsa? Oczywiście tak. Możemy tak dobrać składniki naszego “kotleta”, aby zawierał wszystkie składniki odżywcze. Czyli jakieś produkty z grupy bogatych w węglowodany np. zboża, z grupy bogatych w białko w diecie