Kluska śląska

Kluska śląska, sos pieczarkowy, buraczki z papryką, surówka z kapusty

Tabela wartości odżywczych:

mniejsza porcja  / waga:467 g
wartość odżywcza2616.5 kJ/624.9 kcal
normalna porcja / waga:621.2 g
wartość odżywcza3480 kJ/831.2 kcal
wartość odżywcza w 100 g
energia:560.2 kJ/133.8 kcal 
tłuszcze:2.9 g
węglowodany: 18.2 g
błonnik:2.1 g
białko:6.0 g
sól:0.1 g

Kotlet z płatków owsianych – składniki:

płatki owsiane, cebula, pestki słonecznika, tofu (soja), olej rzepakowy, woda

Kopytka – składniki:

ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól

Sos pieczarkowy – składniki:

pieczarki, woda, mąka pszenna, sól, pieprz czarny mielony, kminek mielony

Buraczki z papryką – składniki:

buraki, papryka, sól, kminek mielony

Opis:

Dobrze znana, kluska śląska, sos pieczarkowy i zamiast kotleta mięsnego, kotlet z płatków owsianych, słonecznika i tofu. Gdy rozpoczynamy naszą przygodę z kuchnią roślinną, w zestawie drugiego dania będziemy poszukiwać zamiennika mięsa. Czy taki kotlet z płatków owsianych pod względem odżywczym, rzeczywiście zastępuje porcję mięsa? Oczywiście tak. Możemy tak dobrać składniki naszego “kotleta”, aby zawierał wszystkie składniki odżywcze. Czyli jakieś produkty z grupy bogatych w węglowodany np. zboża, z grupy bogatych w białko w diecie

Campbell Icon