Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 550,0 g |
wartość odżywcza | 490.0 kcal/2100.0 kJ |
normalna porcja / waga: | 720.0 g |
wartość odżywcza | 620 kcal/2620.0 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 100.0 kcal/390.9 kJ |
tłuszcze: | 5.4 g |
węglowodany: | 6.9 g |
błonnik: | 1.9 g |
białko: | 2.1 g |
sól: | 0.04 g |
kurki w sosie z rozmarynem – składniki:
kurki, krajanka sojowa, mąka pszenna, sos sojowy przyprawy
makaron razowy- składniki:
mąka pszenna
kapusta czerwona – składniki:
kapusta czerwona, cebula, pestki dyni, olej, sos z cytryny, przyprawy
surówka z kapusty – składniki:
kapusta, marchew, cebula, kiełki rzodkiewki, sok z cytryny, miód, olej
Opis:
Cukinię możemy faszerować, robić z niej placki a nawet dodawać do ciasta. W tym daniu zrobiłam z nich roladki, które w środku wypełnione są kaszą jaglaną i warzywami. Delikatny lekko orzechowy smak z nerkowców uzupełnia słodki smak warzyw cukinii. Możemy je podawać z kaszami, albo jak w tym daniu z ziemniakami, brokułem i soczystą surówką z kapusty. Orzechy w kuchni roślinnej zastępują mięso. Nie bójmy się, że mają więcej kalorii. Zrekompensują nam to tłuszczami, które należą do grupy NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) i są jak ich nazwa niezbędne dla naszego rozwoju i życia. Do tego białko i bogactwo minerałów. To bardzo korzystna zamiana 🙂