Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 215.8 g |
wartość odżywcza | 481.5kcal/2015.9 kJ |
normalna porcja / waga: | 287 g |
wartość odżywcza | 640.4 kcal/2681.1 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 223.1 kcal/934.2kJ |
tłuszcze: | 12.8 g |
węglowodany: | 40.1 g |
błonnik: | 2.6 g |
białko: | 24.9 g |
sól: | 0.04 g |
naleśniki – składniki:
woda, mąka pszenna biała i razowa, olej rzepakowy sól
sos pomidorowy- składniki:
woda, przecier pomidorowy, papryka, mąka pszenna, sól, pieprz, czosnek
szpinak i parówka sojowa – składniki:
farsz szpinakowy (szpinak, cebula, olej rzepakowy parówki sojowe (woda, białko sojowe (11%), olej rzepakowy, białko pszenne, skrobia, aromaty (soja), ekstrakty przypraw, sól, substancja zagęszczająca: karagen, błonnik cytrusowy
surówka z czerwonej kapusty – składniki:
czerwona kapusta, cebula, pestki dyni, olej, sól, pieprz
Opis:
Naleśniki możemy wypełnić przeróżnymi farszami, zawinąć lub złożyć, polać sosem a z surówką pasują wyśmienicie na śniadanie, obiad czy kolację. Możemy je podawać na słodko lub na słono. W Naszej kuchni naleśniki przygotowujemy zawsze dodając do ciasta mąkę pszenną razową. Taki naleśnik jest bardziej odżywczy. Mąka razowa to zmielone pełne ziarno pszenicy. Zawiera witaminy, głównie z grupy B, minerały: żelazo wapń, magnez, cynk i inne oraz błonnik pokarmowy i olej zawarty w zarodku. W wersji ma słono naleśniki wypełniamy szpinakiem i parówką sojową. Są polane sosem pomidorowym i oczywiście surówka.