
Tabela wartości odżywczych:
| mniejsza porcja / waga: | 263.2 g |
| wartość odżywcza | 524.5 kcal/21.95.8 kJ |
| normalna porcja / waga: | 350 g |
| wartość odżywcza | 697.5kcal/2920.4 kJ |
| wartość odżywcza w 100 g | |
| energia: | 199.2 kcal/838.2 kJ |
| tłuszcze: | 1.3 g |
| węglowodany: | 39.6 g |
| błonnik: | 4.0 g |
| białko: | 4.0 g |
| sól: | 0.02 g |
naleśniki – składniki:
woda, mąka pszenna biała i razowa, olej rzepakowy sól
farsz ziemniaczano serowy- składniki:
ziemniaki, ser sojowy (tofu), cebula, olej, sól, pieprz czarny mielony, tofu (sojowy) wędzone, sos sojowy
brokuł- składniki:
brokuł
surówka – składniki:
kapusta, marchew, papryka, kukurydza, cytryna, sól, olej, przyprawy
Opis:
Naleśniki możemy wypełnić przeróżnymi farszami, zawinąć lub złożyć, polać sosem a z surówką pasują wyśmienicie na śniadanie, obiad czy kolację. Możemy je podawać na słodko lub na słono. W Naszej kuchni roślinnej naleśniki przygotowujemy zawsze dodając do ciasta mąkę pszenną razową. Taki naleśnik jest bardziej odżywczy. Mąka razowa to zmielone pełne ziarno pszenicy. Zawiera witaminy, głównie z grupy B, minerały: żelazo wapń, magnez, cynk i inne oraz błonnik pokarmowy i olej zawarty w zarodku. Lubimy pierogi z farszem serowo-ziemniaczanym, dlatego pomyślałam, że w naleśnikach również będzie dobrze smakował. W wersji wege to ser sojowy. Nie zawiera cholesterolu ani tłuszczy nasyconych więc się nam nie podniesie 🙂


