Tabela wartości odżywczych:
porcja / waga: | 250 g |
wartość odżywcza | 490 kcal/ 2051.5 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 196 kcal/ 820.6kJ |
tłuszcze: | 6.5 g |
węglowodany: | 28.5 g |
błonnik: | 1.8 g |
białko: | 2.6 g |
sól: | 0.1 g |
ryż z jabłkami – składniki:
ryż naturalny, jabłka, jogurt kokosowy, granola (płatki owsiane, słonecznik, sezam, miód), roślinne (mleko ryżowe lub sojowe),
dodatki:
dodatki w zależności od potrzeb
Opis:
Ryż z jabłkami to tradycyjny smaczny deser. Jeśli zastąpimy biały ryż ryżem naturalnym, danie zyska ogromnie na wartości odżywczej. Oszlifowany biały ryż pozbawiony jest w znacznej mierze błonnika (80%) i witamin głównie z grupy B a w tym wit. B1, której znaczny brak w organizmie powoduje chorobę beri-beri. To właśnie badając przyczyny tej choroby Kazimierz Funk odkrył i wyodrębnił witaminę B1 w 1912 r. Odkrytą substancję nazwał witaminą, tworząc podstawy nauki o witaminach
Przygotowany na mleku roślinnym nie będzie zawierał tłuszczy nasyconych i cholesterolu, których w naszej diecie jest za dużo.
Ryż biały oraz brązowy to tak naprawdę ta sama odmiana. Jedyna różnica to sposób obróbki. Przede wszystkim brązowy ryż nie jest poddawany tylu procesom oczyszczania. Przez to zachowuje więcej wartości odżywczych. Z tego względu brązowy ryż jest bogatszy w witaminy i składniki mineralne. Jest twardszy, dłużej się gotuje, ale jest również wolniej trawiony. Indeks glikemiczny brązowego ryżu (50-55) jest niższy niż ryżu białego (62). Co za tym idzie, jego spożycie nie spowoduje tak gwałtownego wzrostu poziomu glukozy.
Jest to szczególnie ważne dla osób zmagających się z insulinoopornością i cukrzycą.