Samosy

Samosy z kapustą, sos z czerwonej soczewicy, czerwona kapusta z pestkami dyni, surówka z ogórka i koperku
Samosy z kapustą, sos z czerwonej soczewicy, czerwona kapusta z pestkami dyni, surówka z ogórka i koperku

Tabela wartości odżywczych:

mniejsza porcja  / waga: 441.4 g
wartość odżywcza415.9 kcal/1741.3 kJ
normalna porcja / waga:587 g
wartość odżywcza553.1 kcal/2315.9 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:94.2 kcal/394.5 kJ
tłuszcze:2.7 g
węglowodany: 10.8 g
błonnik:2.7 g
białko:3.1 g
sól:0.02 g

samosy – składniki:

ciasto (mąka pszenna biała 25% i razowa 25%, woda olej rzepakowy, sól, drożdże), farsz z kapusty (kapusta, pszenna kiełbasa SALVE NATURA ( woda, gluten pszenny, skrobia kukurydziana, ryż, olej rzepakowy, tłuszcz kokosowy, mieszanka przypraw i przypraw, białko sojowe, sól,), cebula, olej, przyprawy

sos z czerwonej soczewicy – składniki:

woda, czerwona soczewica, koncentrat pomidorowy, mleko sojowe (woda, ziarno soi) , sól,

czerwona kapusta z pestkami dyni – składniki:

czerwona kapusta, cebula, pestki dyni, cytryna, sól, kminek, pieprz czarny mielony

surówka z ogórka- składniki:

ogórek, cebula, koperek, olej, sól, pieprz czarny mielony

Opis:

Samosy to pierożki z warzywnym nadzieniem. W naszej wersji z kapustą i pszenną a’la kiełbasą. Danie pochodzi z Indii. Jedni przepadają za kuchnią indyjską, pełną aromatycznych przypraw a inni właśnie ze względu na te przyprawy jej nie lubią. A głównie przez kumin inaczej kmin rzymski podobny do naszego kminku, ale bardziej aromatyczny. Kumin nadaje smaku w humusie. W tej wersji kuchnia roślinna jest w stanie połączyć kuchnię indyjską i kuchnię polską. Farsz z kiszonej kapusty i sos z czerwonej soczewicy doprawiony shoarmą, kolendrą i kuminem. Ciasto z mąką pszenną razową wzbogacają dodatkowo danie w składniki odżywcze. Do tego dużo surówki.

Campbell Icon