Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 441.4 g |
wartość odżywcza | 415.9 kcal/1741.3 kJ |
normalna porcja / waga: | 587 g |
wartość odżywcza | 553.1 kcal/2315.9 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 94.2 kcal/394.5 kJ |
tłuszcze: | 2.7 g |
węglowodany: | 10.8 g |
błonnik: | 2.7 g |
białko: | 3.1 g |
sól: | 0.02 g |
samosy – składniki:
ciasto (mąka pszenna biała 25% i razowa 25%, woda olej rzepakowy, sól, drożdże), farsz z kapusty (kapusta, pszenna kiełbasa SALVE NATURA ( woda, gluten pszenny, skrobia kukurydziana, ryż, olej rzepakowy, tłuszcz kokosowy, mieszanka przypraw i przypraw, białko sojowe, sól,), cebula, olej, przyprawy
sos z czerwonej soczewicy – składniki:
woda, czerwona soczewica, koncentrat pomidorowy, mleko sojowe (woda, ziarno soi) , sól,
czerwona kapusta z pestkami dyni – składniki:
czerwona kapusta, cebula, pestki dyni, cytryna, sól, kminek, pieprz czarny mielony
surówka z ogórka- składniki:
ogórek, cebula, koperek, olej, sól, pieprz czarny mielony
Opis:
Samosy to pierożki z warzywnym nadzieniem. W naszej wersji z kapustą i pszenną a’la kiełbasą. Danie pochodzi z Indii. Jedni przepadają za kuchnią indyjską, pełną aromatycznych przypraw a inni właśnie ze względu na te przyprawy jej nie lubią. A głównie przez kumin inaczej kmin rzymski podobny do naszego kminku, ale bardziej aromatyczny. Kumin nadaje smaku w humusie. W tej wersji kuchnia roślinna jest w stanie połączyć kuchnię indyjską i kuchnię polską. Farsz z kiszonej kapusty i sos z czerwonej soczewicy doprawiony shoarmą, kolendrą i kuminem. Ciasto z mąką pszenną razową wzbogacają dodatkowo danie w składniki odżywcze. Do tego dużo surówki.