Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 558.6 g |
wartość odżywcza | 360.6/1509.8 kJ |
normalna porcja / waga: | 742.9 |
wartość odżywcza | 479.6 kca/2008 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 64.6/270.3kJ |
tłuszcze: | 1.5 g |
węglowodany: | 7.2g |
błonnik: | 1.6 g |
białko: | 1.6 g |
sól: | 0.02 g |
zapiekanka z bakłażana – składniki:
pomidory, bakłażan, papryka, cukinia, cebula, ser sojowy (tofu: woda, ziarno soi, substancje wiążące Nigarii), olej rzepakowy, przyprawy
ryż naturalny- składniki:
ryż
brokuł- składniki:
brokuł
surówka z kiszonej kapusty- składniki:
kapusta kiszona, marchew, papryka, koperek, sól, olej, przyprawy
Opis:
Leczo to jesienna potrawa. Robimy ją z papryki, cukinii, cebuli i pomidorów. Dodałam opiekanego bakłażana, zamiast żółtego sera, posypałam ser wędzony tofu, sos pomidorowy i oto zapiekanka z bakłażana. Tofu stanowi dodatek białka do dużej ilości warzyw. Potrawę uzupełnia. Przyprawy sprawiają, że smaki z leczo i opiekanego bakłażana, który nie ma konkretnego smaku, mieszają się nadając potrawie wyrazistości. Oczywiście najlepiej smakuje, latem, gdy jest sezon na warzywa a zioła są świeże. Zioła hodujemy w skrzynkach drewnianych, mamy mały ogródek przy firmie.