Warsztaty Kulinarne

Warsztaty Kulinarne Miniatura

Kuchnia roślinna w praktyce? Zróbmy to razem!

Cel szkolenia:
„KUCHNIA ROŚLINNA W PRAKTYCE”:

Celem szkolenia jest zwrócenie uwagi na znaczenie promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej. Wprowadzenia dań kuchni roślinnej to ciekawa propozycja urozmaicenia żywienia oraz większe, dzienne spożycie roślin w miejsce produktów odzwierzęcych.
Szkolenie ma zachęcić uczestników do prowadzenia – zdrowego trybu życia
– zwiększenia świadomości jak ważny jest zdrowy styl życia i zachowania prozdrowotne, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i pełnym uczestnictwem w pracy, życiu społecznym i rodzinnym.

Szkolenie:
„KUCHNIA ROŚLINNA W PRAKTYCE”

ZAPRASZAM CIĘ DO WSPÓLNEGO GOTOWANIA.
Dlaczego? „Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem” – przywołane słowa Konfucjusza są idealnym podsumowaniem tego, dlaczego warto dać szansę edukacji żywieniowo-kulinarnej.


Ceną współczesnej cywilizacji, jaką płacimy jest przerażające tempo życia. Żyjemy szybko, pracujemy dużo i mnóstwo czasu zabierają nasze ulubione nowinki technologiczne.
Mamy dostęp do gotowych dań, produktów spożywczych z całego świata i możemy zamówić praktycznie wszystko z dostawą do domu.

Któż z nas nie zamówił pizzy, aby zjeść wspólnie ze znajomymi?
Dziś umiejętność gotowania, nie jest nam wcale niezbędna w przeciwieństwie do faktu, że aby żyć niezbędne jest jedzenie 🙂

Jedzenie pełni w naszym życiu wiele różnych funkcji. Trudno określić, która z nich jest najważniejsza, gdyż wzajemnie na siebie wpływają, kształtując charakterystyczny dla danego człowieka sposób odżywiania się. Od kiedy Kazimierz Funk odkrył
cząsteczki życia (witaminy), żywienie postrzegamy głównie z dietetycznego punktu widzenia, przez pryzmat składników odżywczych. Nie powinniśmy jednak zapominać, że jedzenie to również element naszej tożsamości i tradycji, sposób na wyrażanie emocji, celebrowanie ważnych zdarzeń, przyjemność i szansa na doświadczanie oraz dbanie o własne ciało i zdrowie.

Właśnie troska o zdrowie poprzez edukację kulinarno-żywieniową
to główny cel warsztatów „Kuchnia roślinna w praktyce”.

To połączenie gotowania z poszerzeniem wiedzy o świadomym, zdrowym odżywianiu, zwrócenie uwagi na znaczenie promocji zdrowia i edukacji zdrowotnej.
Szkolenie ma zachęcić uczestników do zmiany złych nawyków żywieniowych, zwiększenia świadomości żywieniowej i zwrócenie uwagi jak ważny jest zdrowy styl życia i zachowania prozdrowotne, aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i pełnym uczestnictwem w pracy, życiu społecznym i rodzinnym.

Do kogo adresowane jest szkolenie:
„Kuchnia roślinna w praktyce”

  • wspólne spotkanie ze znajomymi, razem jest łatwiej 🙂
  • firmowe spotkanie integracyjne lub prezentacja o zdrowiu ze zdrowymi przekąskami – poranna kawa to nie sposób na lepszą wydajność naszej pracy zawodowej. Potrzebujemy zdrowego żywienia. Prawidłowe nawyki żywieniowe i zdrowy styl życia przekładają się lepszym samopoczuciem, wydajniejszą pracą, mniejszą ilością absencji chorobowych, odpornością na stres.
  • edukacja żywieniowo-kulinarna dla Kół Gospodyń Wiejskich – każda Pani świetnie zna się na gotowaniu a może tak połączyć wspólne gotowanie z prelekcją o wpływie żywienia na przywracanie zdrowia i hamowanie przyczyn chorób dietożależnych.
  • edukacja żywieniowo-kulinarna dla Uniwersytetów Trzeciego Wieku – edukacja zdrowotna poprzez wspólne gotowanie to idealny czas, aby zapoznawać się z różnorodnymi produktami spożywczymi i ich wpływem na zdrowie.
  • edukacja żywieniowo-kulinarna w placówkach oświatowych
    to wykład, pogadanka, warsztaty kulinarne a może ożywiona dyskusja: O wpływie żywienia na zdrowie..
    Placówki oświatowe: przedszkola i szkoły są zobligowane do prowadzenia edukacji zdrowotnej na podstawie zapisów rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 lutego 2017. W ramach edukacji żywieniowej ważne jest, aby przekazywać odpowiednie umiejętności, które dają nie tylko wiedzę (o prawidłowym żywieniu), ale również możliwość przełożenia jej na praktykę (przygotowanie zdrowych posiłków).
    Istotą edukacji zdrowotnej w szkole lub w przedszkolu jest nie tylko przekazywanie wiedzy, ale kształtowanie właściwych postaw wobec zdrowia oraz umiejętności życiowych umożliwiających dzieciom i młodzieży (teraz i w przyszłości) dokonywanie wyborów sprzyjających zdrowiu oraz podejmowaniu działań na rzecz zdrowia własnego
    i innych ludzi oraz tworzenia zdrowego środowiska.
    Do tego służy edukacja zdrowotna na mocy rozporządzenia MEN (Dz.U. poz. 356).

O programie szkolenia słów kilka…

Jestem edukatorem żywieniowym od 30 lat. Społecznie prowadziłam Kluby Zdrowia, Warsztaty Zdrowego Gotowania, Programy Edukacji Żywieniowej w szkołach, przedszkolach, Kołach Gospodyń Wiejskich. Wykłady i warsztaty w firmach
Skończyłam studia na Wyższej Szkole Edukacji Zdrowotnej w Łodzi uzyskując tytuł magistra promocji zdrowia.13 lat temu założyłam restaurację Vege kuchnia roślinna.
Aby lepiej zrozumieć związek między odżywianiem a zdrowiem, jaką rolę odgrywa dieta w oparciu o produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych ukończyłam Certyfikowany Kurs Żywienia Roślinnego prowadzonego przez Centrum Badań nad Żywieniem im. T. Colina Campbella

O programie szkolenia słów kilka…

Jestem edukatorem żywieniowym od 30 lat. Społecznie prowadziłam Kluby Zdrowia, Warsztaty Zdrowego Gotowania, Programy Edukacji Żywieniowej w szkołach, przedszkolach, Kołach Gospodyń Wiejskich. Wykłady i warsztaty w firmach
Skończyłam studia na Wyższej Szkole Edukacji Zdrowotnej w Łodzi uzyskując tytuł magistra promocji zdrowia.13 lat temu założyłam restaurację Vege kuchnia roślinna.
Aby lepiej zrozumieć związek między odżywianiem a zdrowiem, jaką rolę odgrywa dieta w oparciu o produkty roślinne w profilaktyce chorób dietozależnych ukończyłam Certyfikowany Kurs Żywienia Roślinnego prowadzonego przez Centrum Badań nad Żywieniem im. T. Colina Campbella

Słyszałaś o vegekuchni, ale nie wiesz z czym to się je?

Brakuje Ci pomysłów na zdrowe obiady?

Chcesz długo, pięknie i ZDROWO żyć?

Szukasz niestandardowej formy spędzenia czasu z przyjaciółkami?

Wspaniale, że tutaj jesteś!

Zapraszam Cię i Twoje przyjaciółki do mojej Vege Kuchni Roślinnej.

Zabiorę Cie w niej do świata pełnego barw i zapachów. Chętnie podzielę się z Wami swoją wiedzą dotyczącą zdrowego stylu życia i zainspiruję Was do poszukiwania nowych smaków.

Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale

Harriet van Horne

Temat

Warsztaty są dla Ciebie, to Ty decydujesz co chcesz poznać podczas naszego spotkania.

  • Chcesz wrócić do zdrowia, ale trudno wdrożyć zalecaną dietę?
  • Poszukujesz nowych smaków?
  • Vegańskie pasty, smalce to temat, który chcesz zgłębić?
  • A może po prostu – chcesz spędzić czas z przyjaciółkami, a kuchnia to przecież wspaniałe miejsce do rozmów!


Temat możemy wymyślić razem!

Moja kuchnia jest dla Ciebie otwarta, a spotkanie ze mną sprawi, że poczujesz się w niej komfortowo!

Cena warsztatów: 100 zł/ osoba

Campbell Icon