O Nas

Filozofia kuchni roślinnej…

Jedzenie ma znaczenie!
Celem mojej kuchni roślinnej jest zachęcić Cię do wprowadzenia do swojego żywienia więcej dań roślinnych. Dieta idealna dla Ciebie wygląda tak: spożywaj produkty roślinne w postaci jak najbardziej zbliżonej do ich naturalnego stanu a więc żywność możliwie nisko przetworzoną. Jedz różnorodne warzywa, owoce, surowe orzechy i pestki, rośliny strączkowe, a także pełnoziarniste produkty zbożowe. Staraj się, aby 80% spożywanych kalorii pochodziło z węglowodanów, 10% z tłuszczów
(i tylko roślinnych!), a 10% z białka (oczywiście roślinnego :).
Przyjdź do nas i zasmakuj tradycyjnych dań w vegewydaniu.

A jeżeli masz ochotę dowiedzieć się, jakie były początki naszej restauracji – zapraszam na mojego bloga.https://vegekuchnia.pl/blog1/

Moja VEGE kuchnia roślinna

Jestem pasjonatką smacznego i zdrowego gotowania. Aktywnie działam szerząc wiedzę dotyczącą zdrowia. Prowadzę szkołę żywienia,
kursy i akcje promujące zdrowe odżywianie,
a także przygotowuję posiłki dla Leśnego Przedszkola w Brennej.

Nie mam pojęcia kiedy przeminęło 14 lat, odkąd prowadzę restaurację wegańską w Skoczowie. Na początku obawiałam się, że vegesmaki nie przypadną do gustu tutejszych mieszkańców. Cieszę się, że się myliłam. Dzisiaj moja vegekuchnia nie jest tylko miejscem, gdzie można zjeść, to miejsce spaja ludzi, tworzy społeczność ludzi świadomych swoich wyborów żywieniowych.

Prywatnie

Jestem mamą trzech dorosłych już synów i babcią Lili i Bruna. Uwielbiam „grzebać” w ziemi a mam jej aż 1,5 ha :). Sprawia mi ogromną przyjemność patrzeć jak posadzone roślinki rosną, kwitną i rodzą owoce, z których mogę przygotować coś smacznego. Jestem przekonana, że jedzenie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Kiedy zdrowo jemy, to zdrowiejemy. Wzrost świadomości żywieniowej ma kluczowe znaczenie w walce z otyłością, chorobami dietozależnymi oraz w promowaniu zdrowego stylu życia. Obejmuje również zrozumienie wpływu produkcji żywności na środowisko, co może skłonić do wyboru lokalnych, sezonowych i organicznych produktów.

Lubię opowiadać o żywieniu, bo wiem jak kluczową rolę pełni ono w naszym organizmie. Traktuję je jak podróż w głąb siebie. Nie zależy mi na tym, by Cię przekonać do vegekuchni, moim jedynym celem jest Cię zachęcić do poszukiwania własnej ścieżki kulinarnej opartej na zdrowych nawykach żywieniowych. Dzięki solidnemu wykształceniu i ogromnemu doświadczeniu, posiadam wystarczającą wiedzę, aby dać Ci instrukcję krok po kroku, jak zmienić swoją dietę. I jeszcze coś…
Kiedyś to, co jedliśmy, było osobistym wyborem i prywatną sprawą każdego człowieka. Wydawało się, że wybory żywieniowe nie wpływają na nasz dobrobyt, nie wspominając już o zwierzętach, roślinności i zasobach całej PLANETY. Jednak to co, co kiedyś uważaliśmy za prawdę, dziś wygląda inaczej. Jesteśmy „globalną wioską”. To, co jemy – na poziomie indywidualnym i społecznym – niesie ze sobą wiele konsekwencji, wykraczającą poza kwestię obwodu w pasie czy innych parametrów naszego zdrowia. To kwestia naszej przyszłości…

Zapraszam Cię do mojej VEGE KUCHNI ROŚLINNEJ oraz na warsztaty kulinarne wraz ze swoimi znajomymi. Może potrzebujesz vege-catering na przyjęcie albo chcesz wprowadzić dania kuchni roślinnej do menu restauracji czy jadłospisu przedszkola lub szkoły a może chcesz, abym poprowadziła prelekcję o żywieniu roślinnym – czekam na Twoje zaproszenie.
Z przyjemnością podejmę wyzwanie 🙂

Zawodowo

Jestem magistrem promocji, certyfikowaną edukatorką żywienia i edukatorką żywienia roślinnego.
Ukończyłam:

  • Wyższą Szkołę Edukacji Zdrowotnej i Nauk Społecznych w Łodzi,
  • Szkolenie na Edukatora Żywieniowego programu
    „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy” organizowanego przez Fundację Rozwoju Dzieci im. J.A. Komeńskiego, Fundację NUTRICIA, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Matki i Dziecka, Akademickie Inkubatory Przedsiębiorczości
  • Certyfikowany Kurs Żywienia Roślinnego (Plant-Based Nutrition Certificate)
    dostępny przez eCornell, a opracowany w oparciu o przełomowe badania dr T. Colina Campbella
    The China Study przez Centrum Badań Żywieniowych (T. Colin Campbell Center for Nutrition Studies)przy Cornell University  

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Lorem ipsum

https://www.lipsum.com/

https://www.lipsum.com/

https://www.lipsum.com/

https://www.lipsum.com/

Campbell Icon