Kotlet z płatków owsianych

Kotlety z płatków owsianych i słonecznika, ziemniaki, sos koperkowy, brokuł, paluszki marchewkowe, surówka z kapusty

Tabela wartości odżywczych:

mniejsza porcja  / waga:417 g
wartość odżywcza397.8 kcal/1665.5 kJ
normalna porcja / waga:555 g
wartość odżywcza529.1 kcal2215.2 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:102.2 kcal/427.7 kJ
tłuszcze:4.3 g
węglowodany: 13.7 g
błonnik:2.9 g
białko:4.4 g
sól:0.06 g

kotlet z płatków owsianych – składniki:

płatki owsiane, cebula, pestki słonecznika, olej rzepakowy, woda, woda, drożdże Tebi, sól)

marchewka, brokuł, ziemniaki– składniki:

paluszki marchewkowe, brokuł, ziemniaki

sos koperkowy – składniki:

woda, koperek, mąka pszenna

surówka – składniki:

kapusta, marchewka, pietruszka natka, sok z cytryny, olej, miód

Opis:

Kotlety jarskie można zrobić na wiele sposobów. W tym daniu wykorzystałam płatki owsiane i nasiona słonecznika. Lekko przyprażony słonecznik nadaje kotletom przyjemny smak, ale tez wzbogaca je w zawarte tylko w roślinach oleistych a niezbędne dla naszego życia NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Należy o nich pamiętać bo są niezbędne dla naszego zdrowia ogólnie a w szczególności potrzebuje ich nasz mózg. Całe danie dopełniają ziemniaki z lekkim koperkowym sosem, brokuł, paluszki marchewkowe i surówka.

Campbell Icon