Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 520,0 g |
wartość odżywcza | 490.0 kcal/2100.0 kJ |
normalna porcja / waga: | 700.0 g |
wartość odżywcza | 620 kcal/2620.0 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 100.0 kcal/390.9 kJ |
tłuszcze: | 5.4 g |
węglowodany: | 6.9 g |
błonnik: | 1.9 g |
białko: | 2.1 g |
sól: | 0.04 g |
faszerowana papryka – składniki:
cukinia, papryka, kasza jaglana, marchew, seler, przyprawy
sos orzechowy- składniki:
orzechy nerkowca, cebula, mąka pszenna, przyprawy
kulki ryżowe – składniki:
ryż, bułka tarta: mąka pszenna, sól, drożdże
surówka z ogórka – składniki:
ogórek, koperek, cebula, olej ryżowy, sól, pieprz czarny
Opis:
Kolorowe papryki, czerwona, żółta, zielona pomarańczowa, ich różne kształty pięknie wyglądają podane na obiad. Można je napełniać różnymi farszami łącząc kaszę z warzywami a również orzechami. Ja często dodaję do farszu płatki drożdżowe, które smakiem przypominają żółty ser ( pamięć dawnych smaków 🙂 ) Ryż oczywiście naturalny w formie opiekanych kulek. Biały, oszlifowany ryż traci 80% wartości odżywczych. Na początku pełnoziarnisty ryż może nie smakować, ale gdy go polubisz to już na zawsze. To pewne. Delikatny lekko orzechowy smak z nerkowców uzupełnia słodki smak warzyw faszerowanej papryki i do tego chrupka surówka z ogórka i koperku.