Musaka

Musaka, czerwona kapusta z jabłkiem, surówka z kapusty i ogórka, pomidor

Tabela wartości odżywczych:

mniejsza porcja  / waga:520,0 g
wartość odżywcza490.0 kcal/2100.0 kJ
normalna porcja / waga:700.0 g
wartość odżywcza620 kcal/2620.0 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:120.0 kcal/502.08 kJ
tłuszcze:5.4 g
węglowodany: 6.9 g
błonnik:1.9 g
białko:2.1 g
sól:0.04 g

musaka – składniki:

ziemniaki, bakłażan, soczewica, pieczarki, mąka pszenna, olej, przyprawy

sos beszamelowy- składniki:

woda, mąka pszenna, olej, przyprawy

kapusta czerwona – składniki:

kapusta czerwona, jabłko, olej, przyprawy

surówka z kapusty – składniki:

kapusta pekińska, ogórek, cebula, liście szpinaku, olej

Opis:

Musaka w wersji wegańskiej jako zapiekanka przekładana ziemniakami, soczewicą, pieczarkami i bakłażanem. Do tego czerwona kapusta z jabłkiem i zielona surówka z kapusty i ogórka . Niby nic nadzwyczajnego, ale poszczególne warzywa lekko przyprawione kuminem przenikają się swoimi smakami wraz z lekko kwaśną czerwoną kapustą tworzą przyjemną harmonię smaku. Soczewica zapewnia wartościowe źródło białka roślinnego.

Campbell Icon