Zapiekanka z bakłażana

Zapiekanka z bakłażana, ryż naturalny, surówka z ogórka.

Tabela wartości odżywczych:

mniejsza porcja  / waga: 558.6 g
wartość odżywcza360.6/1509.8 kJ
normalna porcja / waga:742.9
wartość odżywcza479.6 kca/2008 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:64.6/270.3kJ
tłuszcze:1.5 g
węglowodany: 7.2g
błonnik:1.6 g
białko:1.6 g
sól:0.02 g

zapiekanka z bakłażana – składniki:

pomidory, bakłażan, papryka, cukinia, cebula, ser sojowy (tofu: woda, ziarno soi, substancje wiążące Nigarii), olej rzepakowy, przyprawy

ryż naturalny- składniki:

ryż

brokuł- składniki:

brokuł

surówka z kiszonej kapusty- składniki:

kapusta kiszona, marchew, papryka, koperek, sól, olej, przyprawy

Opis:

Leczo to jesienna potrawa. Robimy ją z papryki, cukinii, cebuli i pomidorów. Dodałam opiekanego bakłażana, zamiast żółtego sera, posypałam ser wędzony tofu, sos pomidorowy i oto zapiekanka z bakłażana. Tofu stanowi dodatek białka do dużej ilości warzyw. Potrawę uzupełnia. Przyprawy sprawiają, że smaki z leczo i opiekanego bakłażana, który nie ma konkretnego smaku, mieszają się nadając potrawie wyrazistości. Oczywiście najlepiej smakuje, latem, gdy jest sezon na warzywa a zioła są świeże. Zioła hodujemy w skrzynkach drewnianych, mamy mały ogródek przy firmie.

Campbell Icon