Tabela wartości odżywczych:
mniejsza porcja / waga: | 545.9 g |
wartość odżywcza | 380.2 kcal/1592 kJ |
normalna porcja / waga: | 726.1 |
wartość odżywcza | 505.7 kca/2117.4 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 70 kcal/291.6 kJ |
tłuszcze: | 1.4 g |
węglowodany: | 8 g |
błonnik: | 1.7 g |
białko: | 2.1 g |
sól: | 0.02 g |
strogonow wegański- składniki:
ziemniaki woda papryka cebula marchew kiszone ogórki olej rzepakowy krajanka sojowa (odtłuszczona sojowa mąka), mąka pszenna, przyprawy
ryż naturalny- składniki:
ryż
brokuł- składniki:
brokuł
surówka z sałaty lodowej- składniki:
sałata lodowa, ogórek, koperek, sól, olej, przyprawy
Opis:
Strogonow, danie jednogarnkowe po śląsku – ajntopf. Treściwy posiłek przygotowany w jednym garnku, zastępujący cały obiad. Składnikiem dania może praktycznie wszystko co podejdzie nam pod nóż. Nasza wersja jest wege. No cóż to przecież kuchnia roślinna. A więc wrzucamy: cebulę, cukinię, paprykę, pomidory, pieczarki, ziemniaki, kostkę sojową lub krajankę i oczywiście ulubione przyprawy może być czosnek, tymianek, ostra papryka, czarnuszka, imbir lub oregano . Strogonow dobrze smakuje z chlebem, ale też z kaszami. W Naszej kuchni, kasza gryczana jest zawsze nie palona, do tego brokuł na parze i oczywiście surówka, nigdy o niej nie zapominajmy. Strogonow to kolejna ciekawa forma na zagospodarowanie warzyw z dodatkiem kasz, roślin strączkowych i w efekcie mamy wspaniałe dobrze zbilansowane, pełnowartościowe danie.