Gołąbki wegańskie

Gołąbki wegańskie, ziemniaki, sos pomidorowy, surówka

Tabela wartości odżywczych:

mniejsza porcja  / waga: 578 g
wartość odżywcza405.4 kcal/1697.5 kJ
normalna porcja / waga:768.8
wartość odżywcza539.2 kca//2257.7 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:71 kcal/293.7 kJ
tłuszcze:1.2 g
węglowodany: 11.4 g
błonnik:1.7 g
białko:1.7 g
sól:0.02 g

strogonow wegański- składniki:

kapusta, ryż naturalny, kasza gryczana, cebula, pieczarki, marchew, papryka, przyprawy

ziemniaki- składniki:

ziemniaki

sos pomidorowy- składniki:

woda, przecier pomidorowy, woda, marchew, cebula, biała mąka pszenna

surówka z pomidorów- składniki:

pomidory, cebula, oliwa z oliwek, przyprawy

Opis:

Wegańskie gołąbki? Czemu nie. A co do środka? Pełnoziarnisty ryż, lepszy i zdrowszy od białego, albo kasza gryczana. Do tego starta marchew, seler, pieczarki, papryka. Jako białko roślinne możemy wykorzystać np. granulat sojowy, soczewica. Przyprawione czosnkiem, oregano, pieprzem ziołowym i kminkiem są wyśmienite, sycą i nie powodują ucisku na żołądku. Do tego sos pomidorowy. Latem przerabiamy prawie ćwierć tony pomidorów na przecier, z którego przygotowujemy sosy i zupy. Takie gołąbki koniecznie trzeba spróbować.

Campbell Icon