Kurki w sosie z rozmarynem

Kurki w sosie z rozmarynem, makaron razowy, czerwona kapusta z pestkami dyni, surówka

Tabela wartości odżywczych:

mniejsza porcja  / waga:550,0 g
wartość odżywcza490.0 kcal/2100.0 kJ
normalna porcja / waga:720.0 g
wartość odżywcza620 kcal/2620.0 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:100.0 kcal/390.9 kJ
tłuszcze:5.4 g
węglowodany: 6.9 g
błonnik:1.9 g
białko:2.1 g
sól:0.04 g

kurki w sosie z rozmarynem – składniki:

kurki, krajanka sojowa, mąka pszenna, sos sojowy przyprawy

makaron razowy- składniki:

mąka pszenna

kapusta czerwona – składniki:

kapusta czerwona, cebula, pestki dyni, olej, sos z cytryny, przyprawy

surówka z kapusty – składniki:

kapusta, marchew, cebula, kiełki rzodkiewki, sok z cytryny, miód, olej

Opis:

Cukinię możemy faszerować, robić z niej placki a nawet dodawać do ciasta. W tym daniu zrobiłam z nich roladki, które w środku wypełnione są kaszą jaglaną i warzywami. Delikatny lekko orzechowy smak z nerkowców uzupełnia słodki smak warzyw cukinii. Możemy je podawać z kaszami, albo jak w tym daniu z ziemniakami, brokułem i soczystą surówką z kapusty. Orzechy w kuchni roślinnej zastępują mięso. Nie bójmy się, że mają więcej kalorii. Zrekompensują nam to tłuszczami, które należą do grupy NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) i są jak ich nazwa niezbędne dla naszego rozwoju i życia. Do tego białko i bogactwo minerałów. To bardzo korzystna zamiana 🙂

Campbell Icon