zupa kalafiorowa

Tabela wartości odżywczych:

porcja  / waga:499 g
wartość odżywcza168.2 kcal/704.4 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:168.2 kcal/704.4 kJ
tłuszcze:1.1 g
węglowodany: 22.0 g
błonnik:9.6 g
białko:9.2 g
sól:0.1 g

zupa kalafiorowa – składniki:

kalafior, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, mleko roślinne (mleko sojowe), przyprawy

Opis:

Zupy, albo je lubimy, albo nie. Jednak w naszej polskiej tradycji stanowią nieodzowną część obiadu. Przygotowywany jest na wywarze (bulionie), który w naszej roślinnej kuchni składa się tylko z warzyw. Podstawą wywaru jest seler, marchew i pietruszka. Do niektórych zup dodajemy por, ziemniaki i w zależności od rodzaju zupy warzywo wiodące jak w przypadku kalafiorowej to właśnie kalafior a w przypadku innych zup to rodzaj kaszy (jęczmienna, ryż, płatki owsiane), makaronu (gryczany, kukurydziany, pszenny, żytni, jęczmienny) lub strączki (soczewica, groch, fasola). Jeśli zupa jest zabielana to zamiast śmietany dodawane jest mleko roślinne (ryżowe lub sojowe).
Zupa to bardzo odżywcza forma dania. Podczas gotowania składniki odżywcze wszystkich produktów łączą się w wywar. Zwykle jemy ją jako ciepłe, rozgrzewające danie. Całym sekretem dobrej zupy są oczywiście, aromatyczne przyprawy.

Campbell Icon