budyń jaglany

budyń z kaszy jaglanej z granolą

Tabela wartości odżywczych:

porcja  / waga:250 g
wartość odżywcza 490 kcal/
2051.5 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:196 kcal/ 820.6kJ
tłuszcze:6.5 g
węglowodany: 28.5 g
błonnik:1.8 g
białko:2.6 g
sól:0.1 g

budyń z kaszy jaglanej – składniki:

kasza jaglana, daktyle (cukier buraczany lub ksylitol), mleko roślinne (mleko ryżowe lub sojowe), granola,

dodatki:
dodatki do budyniu w zależności od potrzeb

Opis:

Tradycyjny budyń to głównie mleko krowie, mąka ziemniaczana i cukier, w zależności od smaku aromat i barwnik. Z kaszy jaglanej można przygotować bardzo smaczny budyń, który jest bardziej odżywczą formą tradycyjnego budyniu.
Przygotowany na mleku roślinnym nie będzie zawierał tłuszczy nasyconych i cholesterolu, których w naszej diecie jest za dużo.
Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych odgrywa więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi i krzemu

Campbell Icon