Przedszkola

Tło Brokuł

Jesteś dyrektorem, a może zatroskanym rodzicem i ważny jest dla Ciebie problem odżywiania?

„Więcej kuchni roślinnej w jadłospisie przedszkolaka i ucznia”

– szkolenie wprowadzające do przedszkolnych i szkolnych jadłospisów dań z większym wykorzystaniem warzyw, owoców, orzechów, nasion, roślin strączkowych i zbóż.
Kuchnia roślinna to moja pasja. Weganką zostałam 30 lat temu .
Z wykształcenia jestem mgr. promocji zdrowia i edukatorem żywieniowym. od13 lat w Skoczowie prowadzę restaurację VEGE KUCHNIA ROŚLINNA do której serdecznie Cię zapraszam !!!

Program szkolenia

Szkolenie „Więcej kuchni roślinnej w jadłospisie przedszkolaka i ucznia” jest przeznaczone dla całego personelu placówki przedszkolnej – szczególnie dla osób zarządzających kuchnią, zaopatrzeniem i finansami oraz rodziców
Szkolenie stanowi połączenie niezbędnej wiedzy o żywieniu w formie wykładu (prezentacji) oraz części warsztatowej, praktycznego przygotowania wybranych zestawów na śniadanie, obiad i podwieczorek.
1. Pełna oferta to:

  • 40 godzin zajęć praktycznych przeznaczonych na przygotowanie wybranych, zdrowych zestawów posiłków dla przedszkolaków
  • godzin zajęć praktycznych przeznaczonych na przygotowanie wybranych, zdrowych zestawów posiłków dla przedszkolaków.

2. Oferta indywidualna – w formie wykładów lub warsztatów kulinarnych dla:

  • pracowników placówki,
  • dzieci i młodzieży
  • rodziców
    dostosowana do potrzeb placówki.

Program szkolenia oraz koszty:

Przed stworzeniem programu szkolenia warto przeprowadzić analizę potrzeb. To pozwoli określić, jakie umiejętności lub wiedza są niezbędne pracownikom w danym obszarze. Na podstawie tej analizy można dostosować program oraz koszty szkolenia do konkretnych wymagań.

Na pokrycie kosztów szkolenia przedszkola publiczne lub prywatne mogą ubiegać się o dofinansowanie z Krajowego Funduszu Szkoleniowego w którym pomagam pozyskać środki.

Co zyskasz dzięki szkoleniu
„Więcej kuchni roślinnej w jadłospisie przedszkolaka i ucznia”

  • Nawiążesz kontakt z innymi pasjonatami kuchni roślinnej, co pozwoli na wymianę doświadczeń, inspiracji, pomysłów i dalszy rozwój zawodowy w kierunku promowania zdrowia
  • Renomę nowoczesnego przedszkola, które dba o dobro swoich wychowanków, co przykuje uwagę grona coraz bardziej świadomych rodziców
  • Wiedzę, która pozwoli wzbogacić ofertę żywieniową Twojego przedszkola
  • Nauczysz się podstawowych technik i zasad gotowania roślinnego z wykorzystaniem świeżych i suszonych ziół i przypraw
  • Poznasz różnorodność produktów roślinnych dostępnych na rynku, ich właściwości odżywcze i kulinarne, a także sposoby ich przechowywania
  • Nauczysz się jak komponować przedszkolne posiłki, które będą zgodne z wytycznymi rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 26 lipca 2016 r. (Dz.U. poz. 1154)
  • Odkryjesz wyzwania diety roślinnej, jej korzyści zdrowotne i środowiskowe oraz mity z nią związane
  • Rozwiniesz kreatywność i zyskasz umiejętność tworzenia smacznych i atrakcyjnych potraw roślinnych, dostosowanych do różnych okazji, preferencji i potrzeb żywieniowych dzieci

Propozycja szkolenia „Więcej kuchni roślinnej w jadłospisie przedszkolaka i ucznia”
to doskonałe rozwiązanie na spożywanie różnorodnych produktów
i przyrządzanie niemonotonnych posiłków.
Urozmaicenie jest jedną z najważniejszych zasad planowania prawidłowych jadłospisów.

Wychodząc naprzeciw różnym potrzebom żywieniowym dzieci i młodzieży ważne jest, aby uwzględnić ich przekonania i preferencje smakowe oraz umożliwić im wybór spożywanych potraw. Z tego względu także dobrze jest, gdy w ramach jednego posiłku, w jednostkach oświatowych oferowane są obok dań mięsnych dania kuchni roślinnej.
W praktyce, proces równoczesnego przygotowania potraw mięsnych i roślinnych można przeprowadzić poprzez: planowanie posiłków opierających się na warzywach i owocach, produktach zbożowych, dodatku tłuszczy roślinnych, orzechów i nasion a dopiero późniejsze uzupełnienie ich produktami białkowymi jak rośliny strączkowe, roślinne alternatywne zamienniki mięsa, jajko, ryby, mięso.

Dajemy w ten sposób dzieciom i młodzieży możliwość wyboru posiłku, co przyczyni się do mniejszej skali marnowania żywności co jest powszechnym problemem w przedszkolach i szkołach.

Mniej popularne, mało znane warzywa i owoce można wprowadzić do jadłospisu w postaci koktajli, soków, musów, urozmaiconych sezonowymi owocami jak: arbuz, jabłko, brzoskwinia, kiwi, truskawka, warzywnych surówek. Warto pamiętać o nasionach i orzechach, które wzbogacają smak i wartość odżywczą potraw.

Niezwykle ważne jest również urozmaicenie jadłospisu pod względem smaku, zapachu, barwy, konsystencji oraz stosowania nowych technik kulinarnych. No, i oczywiście estetyczne podanie przygotowanych posiłków. Wszystko to znajdziemy w kolorowych warzywach, owocach i roślinnych aromatycznych, ziołowych przyprawach.

Czynniki te mają bowiem duży wpływ na pobudzenie apetytu, nie na kolejną porcję, ale by zachęcić dzieci do wyboru zdrowego jedzenie a nie jej konkurencji – żywności wysoko przetworzonej.

Przygotowując smaczne, kolorowe, aromatyczne i estetyczne jedzenie, uczymy dzieci właściwych nawyków żywieniowych. Edukacja zdrowotna skierowana na promowanie zdrowia jest lepszą i skuteczniejszą zachętą w kierunku zdrowych nawyków żywieniowych niż straszenie chorobami 🙂

Roślinne Poniedziałki

Ciekawym (inspirującym) ? pomysłem „Więcej kuchni roślinnej w jadłospisie przedszkolaka i ucznia” są ROŚLINNE PONIEDZIAŁKI (Meatless Monday) lub ROŚLINNE PIĄTKI zgodnie z naszą tradycją postnego piątku.
Jeden „roślinny dzień” w tygodniu z kreatywnymi pomysłami nazw dań jak: ośla kluska, schaboboczniaki, vege micha, nektar Puchatka, owsiana siła konia itp. z pewnością zachęci do większego spożycia warzyw i owoców, roślin strączkowych jako alternatywy roślinnego białka zamiast białka zwierzęcego oraz nasion i orzechów jako zdrowy zamiennik na nazbyt duże spożycie odzwierzęcych tłuszczy nasyconych. 

Według światowych organizacji żywieniowych m.in. American Dietetic Association, Dietitians of Canada, British Dietetic Association, American Academy of Pediatrics i Canadian Pediatrics Society, prawidłowo zaplanowane diety roślinne, są możliwe do stosowania na każdym etapie rozwoju, również w dzieciństwie i mogą wywierać korzystne efekty zdrowotne poprzez zmniejszenie ryzyka rozwoju otyłości oraz chorób takich jak: cukrzyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze oraz nowotwory. Pozytywne działanie diety roślinnej wynika z faktu, że dostarczają one większych ilości składników bioaktywnych, w tym witamin przeciwutleniających (wykazujących ochronny wpływ na organizm) oraz błonnika pokarmowego, przy jednocześnie niższej ich kaloryczności oraz zawartości w nich nasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu do diet zwyczajowych. Sposób żywienia jest jednym z głównych czynników środowiskowych wpływających na rozwój psychofizyczny dzieci. Dlatego w tym okresie konieczne jest zapewnienie odpowiednich ilości składników pokarmowych.
W Polsce wg Instytutu Żywienia i Żywności, Konsultanta Krajowego w dziedzinie pediatrii, Instytutu „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka” oraz Rady ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia dieta roślinna mogą być stosowane w żywieniu dzieci i młodzieży

Centrum Komunikacji Społecznej urzędu m.st. warszawy
wiemcojem@um.warszaw.pl

Interesuje Cię współpraca?

Zadzwoń aby dowiedzieć się więcej!

Campbell Icon