torcik czekoladowy

mini torcik czekoladowy

Tabela wartości odżywczych:

porcja  / waga:250 g
wartość odżywcza 490 kcal/
2051.5 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:196 kcal/ 820.6kJ
tłuszcze:6.5 g
węglowodany: 28.5 g
błonnik:1.8 g
białko:2.6 g
sól:0.1 g

torcik czekoladowy – składniki:

mąka pszenna, drożdże, olej, sól, daktyle, cukier puder do posypania

dodatki:
rogaliki mogą być z różnymi nadzieniami jak z makiem, serem tofu, powidłami z suszonych owoców (figi, morele, rodzynki…)

Opis:

Torcik czekoladowy z borówkami to mini porcja deserowa. Torcik jest nie pieczony. Nie zawiera dodatku cukru, słodycz zawdzięcza daktylom, tłuszcz słonecznikowi a zamiast mąki płatki owsiane. Środek wypełnia gorzka czekolada i borówki.
Większość deserów jakie znamy w swoim składzie zawierają białą mąkę, cukier, masło lub margarynę, śmietanę, jajka i mleko. Takie desery jadamy od dzieciństwa i tak kształtują się nasze nawyki żywieniowe. Przepadamy za nimi bo są słodkie, kremowe, delikatne, bardzo tłuste i wysoko kaloryczne. Wysokokaloryczne nie znaczy bogate w składniki odżywcze a tych nasz organizm bardzo potrzebuje.

Czy zatem nowa propozycja deseru sprosta wyzwaniu, zastąpienia starych nawyków. To zostawiam do indywidualnej oceny. Zapewniam, że mały prosty deser bogaty jest we wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Może być komponowany z różnych nasion i orzechów, suszonych owoców i różnych gatunków zbóż. Do tego dodatki z owoców jak borówka, truskawka, jabłko, winogrona to „wisienka na torcie” 🙂


Campbell Icon