Tabela wartości odżywczych:
porcja / waga: | 250 g |
wartość odżywcza | 490 kcal/ 2051.5 kJ |
wartość odżywcza w 100 g | |
energia: | 196 kcal/ 820.6kJ |
tłuszcze: | 6.5 g |
węglowodany: | 28.5 g |
błonnik: | 1.8 g |
białko: | 2.6 g |
sól: | 0.1 g |
torcik czekoladowy świąteczny – składniki:
mąka pszenna, kakao lub karob, mleko sojowe, cukier, proszek do pieczenia, olej, sól,
kasza jaglana
dodatki:
tort udekorowany jest żurawiną i orzechami, ale można je zastąpić innymi sezonowymi owocami, krem z kaszy jaglanej lub inny krem na bazie składników roślinnych.
Tort jest całkowicie wegański.
Może być również przygotowany w formie bezglutenowej
Opis:
Tort wegański to deser przygotowany z samych roślinnych składników, bez jajek, mleka czy miodu. Dzięki temu nie jest przeładowany tłustym masłem, serem i mlekiem. Może być przygotowany w różnych wariantach z mąki pszennej oraz mąk bezglutenowych, słodzony cukrem trzcinowym lub buraczanym z melasą, stewią czy ksilitolem. Jest to świetna opcja dla alergików, wegan jak i osób zwracających uwagę na prosty i odżywczy skład.
Wegański krem do tortu przygotowuje się na bazie tofu, napoju migdałowego lub innego napoju roślinnego, masła orzechowego, kaszy jaglanej lub ryżu. Czy roślinne zamienniki sprawią, że tort roślinny będzie równie smaczny co tradycyjny?
Czy zatem nowa propozycja deseru sprosta wyzwaniu, zastąpienia starych nawyków. To zostawiam do indywidualnej oceny. Zapewniam, że będzie smakował.