tort szpinakowy

tort szpinakowy

Tabela wartości odżywczych:

porcja  / waga:250 g
wartość odżywcza 490 kcal/
2051.5 kJ
* Waga porcji podanej na talerzu może się nieco różnić, od podanych w tabeli.
wartość odżywcza w 100 g
energia:196 kcal/ 820.6kJ
tłuszcze:6.5 g
węglowodany: 28.5 g
błonnik:1.8 g
białko:2.6 g
sól:0.1 g

torcik szpinakowy – składniki:

mąka pszenna, szpinak, mleko sojowe, cukier, proszek do pieczenia, olej, sól,
kasza jaglana

dodatki:
tort udekorowany jest borówkami i winogronem, ale można je zastąpić innymi sezonowymi owocami, krem z kaszy jaglanej lub inny krem na bazie składników roślinnych.
Tort jest całkowicie wegański.
Może być również przygotowany w formie bezglutenowej

Opis:

Tort szpinakowy? Czemu nie…

Wegański tort przygotowany z samych roślinnych składników, bez jajek, mleka czy miodu. Dzięki temu nie jest przeładowany tłustym masłem, serem i mlekiem. zielony kolor daje mu szpinak.
Może być przygotowany w różnych wariantach z mąki pszennej oraz mąk bezglutenowych, słodzony cukrem trzcinowym lub buraczanym z melasą, stewią czy ksilitolem. Jest to świetna opcja dla alergików, wegan jak i osób zwracających uwagę na prosty i odżywczy skład.
Wegański krem do tortu przygotowuje się na bazie tofu, napoju migdałowego lub innego napoju roślinnego, masła orzechowego, kaszy jaglanej lub ryżu. Czy roślinne zamienniki sprawią, że tort roślinny będzie równie smaczny co tradycyjny?

Czy zatem nowa propozycja deseru sprosta wyzwaniu, zastąpienia starych nawyków. To zostawiam do indywidualnej oceny. Zapewniam, że będzie smakował.

Campbell Icon